بزرگترین گنج کشف نشده در ایران
یکی از بزرگترین گنج های کشف نشده در دنیا و در تمامی قرون و اعصار، گنجینه مدفون داریوش سوم هخامنشی است که در سال های ۳۸۰ تا ۳۳۰ قبل از میلاد می زیست. بخشی از این گنج پس از تسخیر ایران توسط اسکندر مقدونی به تاراج برده شد. بر اساس یافته های تاریخی اسکندر تنها ۹۰۰۰ تالنت طلا و ۴۰۰۰۰ تالنت نقره را از تخت جمشید غارت کرده بود. به بیان دیگر این مقدار طبق معادل های امروزی به بیش از ۱۰۰۰ تن می رسید.
داریوش به همراه باقی مانده این ثروت عظیم به اقامتگاه کوچکی در هگمناته (همدان امروزی) رفت. بنا به نگارش های باستانی وی پیش از مرگ دستور داد تمامی طلاها، نقره ها و اشیاء قیمتی را در مکانی در اطراف این شهر دفن کنند. پس از اینکه اسکندر به اقامتگاه تابستانی رسید، دیگر اثری از این گنج نبود. از این رو دستور داد تا هفته ها اطراف شهر را مورد جستجو و کاوش قرار بدهند، اما بی فایده بود.
بر اساس گفته ی کارشناسان این گنجینه نیمی از دارایی خاندان هخامنشی بوده است. در سال ۱۳۵۲ شمسی شاه وقت ایران دستور جستجو برای پیدا کردن این گنج عظیم را داد. از این رو یک تیم امریکایی به جستجو برای کشف آن پرداخت اما بی نتیجه بود.
در نتیجه گنجینه ی بزرگ و نیمی از ثروت خاندان هخامنشی که در شعاع ۱۰۰ متری شهر همدان قرار دارد، همچنان کشف نشده باقی مانده است.