علامت جوغن
بروزرسانی شده در تاریخ: ۲۹ بهمن ,۱۳۹۶
علامت جوغن
در این پست از سایت رمزگشایی و رمزیابی جوغان (جوغن) کاسه هایی رو سنگ جوغان ها در گنج یابی و دفینه یابی حکاکی های هندسی گود بر روی سنگ ها و صخره ها رو برای شما عزیزان علاقه مند به باستان شناسی قرار دادیم . برخی مواقع برای گردش به روستا یا جاهای دیگر که میرویم روی سنگ ها و صخره ها سوراخ ها و یا گود رفتگی های مشاهده میکنیم روی سنگها و صخره ها به صورت گودال مانند حکاکی شده اند . معنی و مفهوم این علامت ها و نشانه های هندسی گود و سوراخ ها چیست ؟ آیا در زمینه باستان شناسی و گنج یابی و دفینه یابی این گودال ها و سوراخ ها که اصطلاحا به آنها جوغن گفته میشود نشانه وجود قبر و یا مقبره میباشند ؟ آیا همه این نشانه ها و علامت های سوراخ مانند و گودال بر روی سنگها و صخره ها دست ساز و ساخت انسان میباشند ؟ یا به صورت طبیعی در طول سالیان دراز ایجاد شده اند . کارشناسی جوغن و یا جوغان های گودال و سوراخ هندسی گرد (جوغن گرد) + تصاویر و عکسهای رمزیابی و رمزگشایی انواع جوغان های گرد حکاکی شده بر روی سنگ کوه و صخره همراه ما باشید …
علامت جوغن
جوغان ها و انواع آن
از انواع نشانه ها که به تعداد زیادی در اراضی و مناطق مختلف کشور با آنها روبرو می شویم، جوغان ها بوده که در زمینه گنج یابی یکی از موارد بحث برانگیز به شمار می روند. باید متذکر شوم که بطور کلی، تمامی حکاکی های هندسی گود بر روی سنگ ها و صخره ها را، جوغان یا جوغن می گوییم و البته در مناطق مختلف کشور با نامها و اسامی مختلفی از آن یاد می شود، مانند:
کاسه سنگ
پیاله
فنجان
گوَن
جَوَن
چوگان
تَلم
یانه
جوقن
جوغن
جوغان
علامت جوغن
ضمنا توجه داشته باشید که جوغان ها فقط شامل حکاکی های گود گرد نبوده و تمامی اشکال هندسی را نیز، در بر می گیرد، مانند:
حکاکی های گرد و بیضی شکل (کروی)
حکاکی های مربع و مستطیل شکل (مکعبی)
حکاکی های مثلثی و هرمی شکل و مخروطی
در اکثر نقاط ایران و حتی جهان! حکاکی های فوق را ، میتوانید پیدا نمایید که مشابه موارد یاد شده فوق بوده و بسیاری از آنها، نشانه ای برای قبرها و مقبره ها می باشند ولی تمام آنها الزاما نشانه قبر نبوده و نیست!
برای اینکه بفهمیم کدام یک از این حکاکی ها درست می باشند باید در نزدیکی محلی که مشغول تحقیقات می باشیم، این سه عنصر وجود داشته باشد:
۱ -آب
۲- تپه یا زمین شیب دار به سمتی که خورشید صبح ها بصورت مایل به آن بتابد و تقریبا در تمام طول روز نور خورشید به آنجا تابیده شود.
۳- منطقه مسکونی جدید یا قدیمی و تخریب شده (آثار زندگی)
هر سه مورد فوق باید حتما موجود باشند. اگر یکی از این عناصر وجود نداشته باشد نشانه هایی که روی صخره ها حکاکی شده مفهوم دیگری داشته و نشانه قبر و مقبره نخواهد بود.
اولین معیار کیفیت است ، باید حکاکی ها یکنواخت و اصولی باشد و حتی اگر فرسایش بر روی آنها تاثیراتی گذاشته باشد، باز هم بتوان تاثیرات دست بشر را بر روی آن مشاهده نمود.این نکته را نیز باید مد نظر داشته باشیم که در مکان هایی که احتمال آب چکه بر روی سنگها و صخره ها وجود دارد (ماتند: کف غارها و سنگهایی که در در پناه و زیر سنگهای بزرگ تر قرار دارند) احتمال خطای ما زیاد خواهد بود و لذا بهتر آن است که از آنها چشم پوشی نماییم.
عمق آنها از ۵ سانت شروع می شود و گاها تا ۳۵ سانت نیز دیده شده است ، قطرشان نیز، بین ۵ سانت تا یک متر هم می باشد!
هدف از ساخت این نشانه ها گاهی تقدیم کردن چیزی برای مرده است… (مانند امروز که حلوا و خرما بر سر مزار می گذارند) که در باستان شناسی آن را ” گودال قبر” می گویند، ولی این شامل همه قبرها و قبرستانها نمی شود، چرا که در بسیاری از موارد، کروکی یک قبرستان یا چند مقبره مهم در زیر زمین می باشد و به این دلیل ساخته شده اند که با این روش فقط نزدیکان و اقوام متوفی از محل قبرهای خاندان خود، مطلع گردد و بدین ترتیب از گزند دزدان و دستبرد، به دور باشند. البته باید متذکر شوم که برخی از این نشانه ها نیز جنبه دینی و اعتقادی نیز دارد که این موارد از بحث ما خارج می باشد.
علامت جوغن
باید این نکته را هم متذکر گردم که بین نشانه ها تا قبرها، فاصله استانداردی وجود ندارد و همانطور که در تصاویر نمونه زیر هم مشاهده می کنید گاهی قبر به نشانه آن خیلی نزدیک بوده و گاهی هم کمی دورتر و …
حال به تصاویر نمونه پایین نگاه کنید و به استاندارد نبودن فاصله بین نشانه ها و قبرها، بیشتر آشنا شوید و برای کسب اطلاعات کامل و راهگشا پیشنهاد می کنم تا کتاب جوغان نامه مرجع را تهیه و مطالعه نمایید.
علامت جوغن
جوغن در باستان به معنی هاون یا کاسه بوده و نشانه وجود قبر در نزدیکی آن است .وجود جوغن به تنهایی نشانه بار نیست ولی یکی از نشانه های مکمل است . هر جا جوغنها باسند یعنی قبری در نزدیکی آنجاست .جوغنها به چند صورت تفسیر میشوند که پایه تجربی دارند و در نود درصد موارد تفاسیر ثابتی دارند . جوغنهای عمودی که نشانه دیگری همراهشان نیست معمولا به زیر پا یا روبرو اشاره دارد وبا توجه به دوره تدفین تفسیر متفاوتی دارد .بدین معنی که در هر دوره پادشاهی مثلن اشکانی ، یک نوع تفسیرخاص در خواندن جوغن وجود دارد .این نکته بر لزوم شناسایی دوره تدفین دلالت میکند .در مواردی به عمق و قطر جوغن اهمیت داده میشود و با فرمول ریاضی به هدف میتوان رسید و در دوره ای دیگر به جهت جوغن عمود اهمیت داده میشود .جوغن افقی نیز تفاسیر خاص خود را دارد .اگر بر روی سنگی باشد که ثابت نیست و به قول معروف آن سنگ را از جای دیگری منتقل کرده باشند و علامت دیگری نداشته باشد نشان از وجود حداقل یک قبر مهم در طرفین سنگ دارد البته هر قبر مهمی دلیل بر بار نیست .از دوستان خواهش میکنم بی دلیل پول خود را دور نریزند برای کارشناسی چنین عکسهایی ……بارها دیده ام همین کارشناسان بی معرفت هشتاد هزار تومان گرفتند بعد هم شش هفت جهت را با اولویت مشخص کرده اند اگر کمی دقت کنید میبینید که دورتادور سنگ را نشانه گذاری کرده و اولویت بندی کردند . عزیز من چرا پولت رو دور میریزی .اولا که به ندرت واقعا به ندرت بار دارند آنهم در حد یک انگشتر یا سپر و …..دوما که بی احترامی به جسد و مهمتر از آن تخریب آثار باستانی در قبال داده و ستاده اصلا ارزش ندارد .پس خواهش میکنم اول با کارشناس خبره مشورت کنید بعد اقدام به حفاری کنید .
علامت جوغن