معبد آناهیتا کجاست
بروزرسانی شده در تاریخ: ۲۳ اسفند ,۱۳۹۷
معبد آناهیتا کجاست
معبد آناهیتا، دومین بنای بزرگ سنگی پس از تخت جمشید در ایران و یکی از زیباترین معابد ایرانی است که تاریخچهی آن به دورهی اشکانی و ساسانی باز میگردد.
معابد همواره از مقدسترین و مورد توجهترین بناهای ساخت بشر بودهاند. نکتهی قابل تامل در مورد معابد، نوع معماری به کار رفته در آنها با توجه به فرهنگ و مذاهب موجود در همان ناحیه است.
معبد آناهیتا کجاست
ایران که یکی از قدیمیترین تمدنهای باستانی را دارد از این دست معابد کم ندارد. معبد آناهیتا دومین بنای بزرگ سنگی ایران یکی از این بناهای مذهبی به شمار میرود.
«آناهیتا» نام یکی از الهههای ایرانی در اوستا است که مظهر باروری، شفا و خرد به شمار میرود. این ایزدبانو یکی از محبوبترین الهههای آریایی است که از دیرباز مورد احترام ایرانیها محسوب میشده است.
معبد آناهیتا کجاست
معرفی
معبد مشهور آناهیتا با حدود ۶/۴ هکتار وسعت، بر روی صخرهای رو به دشت کنگاور ساخته شده است. در گذشته، صفهسازی (نوعی روش سکوسازی) در میان ایرانیان باب بود، بنابراین این معبد نوع معماری خود را از این شیوه دریافت کرده است.
ردیفی از ستونهای سنگی با ارتفاع ۳۵۴ سانتیمتر در این معبد برپا بودهاند که امروزه آثار آنها به جا مانده است. سازندگان با استفاده از جویهایی، آب رودخانهی اطراف معبد را هدایت و به آبگیر وسط معبد میریختهاند. از آنجایی که آناهیتا الههی آب است این کار به بهترین نحو صورت گرفته و به خوبی هنر مهندسی در ایران قدیم را نمایان میکند.
معبد آناهیتا کجاست
نکتهی خیرهکننده در مورد معبد، دیوارهای آن است که گاهی قطر آنها به ۱۸ متر هم میرسد و ستونهایی روی آنها بنا شده است. سادگی و عاری بودن از تزئینات این ستونها باور این را که کاربرد آنها تنها جنبهی حفاظتی داشته، تقویت میکند. ارتفاع ستونهای مورد اشاره به سه برابر قطر آنها میرسد. مصالح به کار رفته در ساخت بنا عمدتا گچ و سنگ هستند.
معبد آناهیتا کجاست
بر اساس شواهدی ساخت معبد آناهیتا در اواخر دورهی هخامنشی شروع شد و تکمیل آن تا دورههای بعدی ادامه یافت. البته عدهای عقیده دارند که قدمت این مکان به زمان خسرو پرویز باز میگردد.
در گذشته (دوران پهلوی) روستایی با نام «گچ کن» روی خرابههای معبد بنا شده بود که به مرور تواستند مردم این روستا را در مکانی دیگر ساکن کرده و کاوش در میان آثار به جا مانده از معبد را آغاز کنند.
معبد آناهیتا کجاست
با کمال تاسف در طول همهی این سالها بر اثر ناآگاهی و سهل انگاری و همچنین زلزلهای که در سال ۱۳۳۶ رخ داد، آسیب بسیاری به این معبد رسید که دیگر قابل جبران هم نیستند. با این وجود هنوز هم میتوان شکوه خاک شده از گذشتهی پر فروغ را در آن مشاهده کرد. البته حتی امروزه هم توجه چندانی به این بنا نمیشود و خطر و آسیب زیادی آن را تهدید میکند. این بی توجهی از طرف مردم هم هست، به گونهای که میتوان نقاشیها و نوشتههای یادگاری را بر روی سنگها و ستونهای آن مشاهده کرد.
معبد آناهیتا در فهرست پیشنهادی یونسکو قرار دارد. این بنا در سال ۱۳۱۰ با شمارهی ۳۱ به عنوان اثر ملی به ثبت رسید.
دسترسی
کنگاور شرقیترین شهر استان کرمانشاه به شمار میرود. از پایتخت با کنگاور حدود ۵۳۰ کیلومتر راه است. متاسفانه این شهر دارای فرودگاه و راهآهن نیست. اما پایانهی مسافربری آن بین سه راهی همدان و سه راهی کارخانه واقع شده است. اگر با ماشین شخصی سفر کنید، در طول راه مسیرهای بسیار زیبایی را مشاهده خواهید کرد که تجربهی تماشای آنها لذت زیادی دارد. برای رفتن به این معبد سه مسیر پیشروی شما است:
- از سمت شهر همدان: کافی است از شهر همدان به سمت کرمانشاه حرکت نمایید. حدود یک ساعت راه آسفالته تا شهر کنگاور دارید.
- شهر کرمانشاه: از این شهر به سمت همدان حرکت کنید. پس از حدود ۱/۵ ساعت و گذشتن از سه راهی نهاوند، به کنگاور برسید.
- از نهاوند: از نهاوند به سمت کرمانشاه حرکت کنید. پس از رسیدن به جاده ارتباطی کرمانشاه – همدان مسیر سمت راست به سمت همدان را پیش بگیرید تا به کنگاور برسید.
- معبد آناهیتا کجاست
با سفر به این شهر میتوانید از جاذبههای دیگری همچون حمام بزرگ، قلعه ساری اصلام، گودین تپه، چشمهی هندی آباد و حمام قدیمی توکل هم دیدن کنید. علاوه بر همهی اینها دشت کنگاور که در پایین معبد قرار دارد زیبایی حیرتانگیزی دارد که تا مدتها ذهنتان را درگیر خواهد کرد.
دیدار حدود ۲۰,۰۰۰ نفر از معبد آناهیتا تنها در نوروز سال ۹۴ گواهی بر ارزش زیاد این بنای تاریخی – مذهبی است.
در طول فصول پرگردشگر و تعطیلات، خوشبختانه سیاه چادرها و نمایشگاههایی در اطراف معبد برپا میشود که میتواند امکانات اولیه و ضروری شما را فراهم کند. یکی از بهترین کارهایی که میتوانید در این زمانها انجا دهید امتحان کردن غذاهای محلی این منطقه است. در اطراف معبد غرفههایی برپا میشود که میتوانید غذاهایی مانند آش دوغ را با حضور در آنها میل کنید.معبد آناهیتا کجاست