ویژگی سفالهای دورهٔ اشکانیان
بروزرسانی شده در تاریخ: ۲۴ اسفند ,۱۳۹۳
ویژگی سفالهای دورهٔ اشکانیان:
برخى از قلمرو اشکانیان در خارج از سرحدات سیاسى فعلی، از جمله سوریه، بینالنهرین، و ترکمنستان قرار داشته است و بیشترین سفالهاى این سلسله را باید در این میدانهاى تاریخى جستجو کرد. در داخل فلات مرکزى ایران، آثار اشکانیان تخریب و دگرگون شده و اغلب برحسب اتفاق بهصورت پراکنده پیدا شده است.
تکنیک ساخت سفال لعابدار و بدون لعاب در این دوره از نظر سبک، جنس، اندام و کاربرد، ادامهٔ سفالسازى دوران هخامنشى و قبل از آن است.
در دورهٔ اشکانیان صنعت لعابدهى پیشرفت قابل ملاحظهاى کرد و بهخصوص استفاده از لعاب یکرنگ براى پوشش جدار داخلى و سطوح خارجى ظروف سفالین معمول گردید. همچنین غالباً قشر ضخیمى از لعاب بر روى تابوتهاى دفنشده اجساد کشیده مىشده است. در این دوره به ظروف لعابدار با چند دید آئینی، زیبایى و کاربردى مىنگریستند.
در زمینهٔ سفالینههاى بدون لعاب نیز سفالگران اشکانى آثار متنوعى عرضه کردهاند که از ظروف لعابدار بهتر و مقاومتر ساخته شده است. بعضى از آنها ساده و متداول و در اشکال کوزه، تنگ، سبو، ابریق، کاسه و پیالهدار هستند و برخى از لحاظ اندامشناسى سفال، داراى مفاهیم درونى و رمزى هستند و به شکل حیوانات شکار، اهلى و چهارپایان مفید و باربر ساخته شدهاند. هدف سفالگران از خلق چنین ظروفی، بیان مفاهیم زندگی، حیات، فراوانى خوراک و دستیابى سهل و آسان به خواستههاى ذهنى بوده است.