کوه خضر نبی عبادتگاهی کهن

کوه خضر نبی عبادتگاهی کهن

امتیاز دهید

بروزرسانی شده در تاریخ: ۱۵ فروردین ,۱۳۹۸

کوه خضر نبی عبادتگاهی کهن

استان قم به دلیل پیشینه‌ی بلند تاریخی، آثار و عمارت‌های قدیمی بسیاری را می‌توان مشاهده کرد که با گذر زمان، همچون دُری ناب، بر ارزش و شکوه آن‌ها افزوده می‌شود. مقابر باغ گنبد سبز، مسجد جامع قم، خانه‌ی ملاصدرا، قره تپه‌‌ی قمرود، کاروانسرای دیر گچین، دریاچه‌ی نمک حوض سلطان، میل بابک و بسیاری دیگر از جمله آثار و عمارت‌های تاریخی این ناحیه از کشور است که با حضور در هر یک، عظمت، هویت و اصالت تمدن و فرهنگ ایرانی در قالب هنر و ذوق معماری، قابل لمس خواهد بود.

کوه خضر نبی عبادتگاهی کهن

کوه خضر نبی، در ۶ کیلومتری مرکز شهرستان قم به سمت جنوب و در نزدیکی شهرک ایثار قرار دارد. از دیگر مکان‌های تاریخی و مهمی که در نزدیکی این مکان زیبا و روحانی وجود دارد، مسجد مقدس جمکران است که خوشبختانه به همت مسئولان این استان، مسیر عبور این مسجد را در دامنه‌ی کوه خضر طراحی و احداث کرده‌اند. با این روش، بازدیدکنندگان و زائران می‌توانند هر دو مکان را با خیالی آسوده زیارت و سیاحت کنند.

تاریخچه‌  کوه خضر نبی

خضر نبی

طبق اظهار نظر مورخان و باستان‌شناسان، به نظر می‌رسد که در حدود ۳ هزار سال پیش، در قله‌ کوه خضر غاری وجود داشته که احتمالا محل نیایش و عبادت حضرت خضر نبی (ع) بوده است. غاری که امروزه به مسجدی کوچک تبدیل شده است. البته در دورانی که شهرستان قم مانند امروز گسترش نیافته و تا دامنه‌ این کوه پیشروی نکرده‌ بود، بسیاری از عارفان، زاهدان و سالکان از این مکان به عنوان مکانی امن و خلوتگاهی روحانی و معنوی برای انجام عبادات عاشقانه و عارفانه‌ی خود بهره می‌بردند.

اینجا هم میتوانید بیشتر درمورد این مطلب بخوانید  مکان های دیدنی شهر آمستردام

وجه تسمیه نام کوه خضر نبی

این کوه به دلیل اینکه  محل عبادت حضرت خضر نبی بوده است، به این نام شهرت یافته و در سراسر ایران آن را به کوه خضر نبی می‌شناسند. سخنان گوهربار فراوانی از ائمه‌ی معصوم (ع) نیز در مورد حضرت خضر (ع) ثبت شده است.

کوه خضر نبی عبادتگاهی کهن

مستندات تاریخی و مذهبی درباره کوه خضر نبی

به عنوان نمونه حضرت امام صادق (ع) ایشان را از پیامبران الهی برشمرده و از معجزات وی به سبزی و خرمی زمین‌های خشک و بی آب و علف، پس از حضور و نشستن ایشان در آن مکان‌ها اشاره کرده‌اند. به همین دلیل است که نام آن بزرگوار به خضر یعنی سبز و خرم، شهرت یافته است. نام اصلی حضرت خضر (ع) «تالیا بن ملکان بن عامر بن ارفخشید بن سام بن نوح (ع)»  بیان شده است. در سخن دیگری از امام صادق (ع)، خضر (ع) عالم الهی معرفی شده‌اند که حضرت موسی (ع) به زیارت ایشان شتافت و در آیات قرآن کریم نیز بدون اینکه نامی از این پیام‌آور الهی ذکر شود، از وی با عباراتی زیبا و ستودنی، مدح و تمجید به عمل آمده و به همراهی حضرت خضر نبی با حضرت موسی (ع) نیز اشاراتی صورت گرفته است.

خضر نبی

عمر طولانی و عدم فوت حضرت خضر نبی (ع) تا دمیده شدن در صور، از مهم‌ترین ویژگی‌های ایشان است که در برخی از احادیث ائمه‌ی اطهار، نقل قول‌ها و صحبت‌های عالمان دینی و مذهبی مشاهده می‌شود. همچنین، طبق مندرجات برجای‌مانده در کتاب‌های حدیث، به نظر می‌رسد که وی در مراسم عید غدیر خم که در این سرزمین رخ داد، در مجالس سوگواری حضرت پیامبر اکرم (ص) و در هنگام شهادت امیرالمومنان حضرت علی (ع) حضور یافته است. امام رضا (ع) نیز در باب ایشان می‌فرمایند:

حضرت خضر (ع) از آب حیات نوشیده و زنده است و تا زمانیکه در صور دمیده شود، از دنیا نخواهد رفت. او نزد ما می‌آید و به ما سلام و درود می‌فرستد. به گونه‌ای که تنها صدایش را شنیده و چهره‌اش را نمی‌بینیم. همچنین این پیامبر الهی در مراسم حج حضور داشته و تمامی مناسک آن را انجام می‌دهد. در روز عرفه نیز در سرزمین عرفات ایستاده و برای برآورده شدن دعای مومنان آمین می‌گوید.

در حدیث معتبر دیگری از حضرت علی (ع)، احداث مسجدی در جوار کوه خضر نبی عنوان شده است که مکانی برای یاران خاصه‌ی حضرت مهدی (عج) است. در کتاب انوارالمشعشعین، جلد یک، صفحه‌ی ۴۵۴، فصل دهم، نور سوم، می‌توان توضیح کاملی را در مورد این حدیث، دریافت کرد.

اینجا هم میتوانید بیشتر درمورد این مطلب بخوانید  طاق گرا کرمانشاه

کوه خضر نبی عبادتگاهی کهن